Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Tepertős pogácsa

(Nagyi receptje)

(kipróbált, finom)

Gyúrótáblán 60 dkg lisztet 30 dkg darált zsíros tepertővel elmorzsolunk, 1 egész tojással, 2,5 dl tejföllel, 3 dkg élesztővel (amit kevés tejjel és cukorral felfuttatunk) összegyúrjuk. Sóval, borssal ízesítjük. Ha kemény a tészta, kevés bort tehetünk hozzá. Hoszszúkásra kinyújtva 4-szeresen összehajtjuk, (jobbról és balról középre, majd könyv alakban), fél órát pihentetjük, majd kinyújtva ismét 4-szeresen összehajtjuk. Fél óra pihentetés után kb. 2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét bevagdaljuk, megsöndörgetjük és tojással megkenjük. Kb. fél óráig meleg helyen kelni hagyjuk és jó meleg sütőben megsütjük.

Hozzávalók:

    60 dkg liszt
    30 dkg tepertő
    1 db tojás
    2,5 dl tejföl
    3 dkg élesztő
    0,5 dl tej
    1 kávéskanál cukor

    bors