Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Tarkedli

(Horváth Ilona szakácskönyvéből)

(kipróbált, finom)

(Hivatalos neve cseh fánk, de mi mindig tarkedlinek hívtuk.)

50 dkg lisztet egy mély tálba teszünk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe teszünk 2 dl langyos tejet, 2 dkg elmorzsolt élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Majd a kovászhoz keverünk 2 tojás sárgáját, egy csipet sót és még 3 dl tejet. Mindezt fakanállal jól felverjük kb. 10-15 percig. Gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel letakarjuk és meleg helyen háromnegyed órán át kelesztjük. Ezután belekeverjük a 2 tojás kemény habját, és még néhány percig tovább kelesztjük.

Tarkedlisütőben (tükörtojás-sütőnek is hívják) forró olajban egyenként kisütjük. Lekvárral tálaljuk.

Hozzávalók:

    50 dkg liszt
    5 dl tej
    2 dkg élesztő
    2 tojás
    10 dkg cukor
    csipet só
    olaj a sütéshez
    lekvár