Tarkedli
(Horváth Ilona szakácskönyvéből)
(kipróbált, finom)
(Hivatalos neve cseh fánk, de mi mindig tarkedlinek hívtuk.)
50 dkg lisztet egy mély tálba teszünk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe teszünk 2 dl langyos tejet, 2 dkg elmorzsolt élesztőt 2 dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Majd a kovászhoz keverünk 2 tojás sárgáját, egy csipet sót és még 3 dl tejet. Mindezt fakanállal jól felverjük kb. 10-15 percig. Gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel letakarjuk és meleg helyen háromnegyed órán át kelesztjük. Ezután belekeverjük a 2 tojás kemény habját, és még néhány percig tovább kelesztjük.
Tarkedlisütőben (tükörtojás-sütőnek is hívják) forró olajban egyenként kisütjük. Lekvárral tálaljuk.
Hozzávalók: