Rétes
(olcsó és jó!)
Nem ez az "igazi", nyújtott rétes, amit még gyerekkoromban sütöttünk, de egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető. (Tiroli rétesnek is nevezik.)
Gyúrótáblán 30 dkg lisztből 1 tojással, 1 pohár tejföllel vagy aludttejjel kis sóval rétestésztát gyúrunk.
Egy lábasban 8 dkg zsírból és 5 dkg lisztből világos, gyenge rántást készítünk, lehűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Feltekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük. Utána 3-4 felé vágjuk, kinyújtjuk, megszórjuk morzsával, megtöltjük. A töltelék lehet cseresznye, meggy, alma, túró, mák vagy dinsztelt káposzta. Az első három esetben a vékonyra nyújtott tészta közepébe finom morzsát szórunk, rátesszük a kimagozott cseresznyét, meggyet, vagy reszelt almát, megcukrozzuk, őrölt fahéjjal meghintjük. (Túró, mák vagy dinsztelt káposzta esetén csak a töltelék kerül a tészta közepébe.) A tésztát kétfelől ráhajtjuk, langyos zsírral vagy olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben pirosra sütjük.
Máktöltelék (3 rúdhoz): 15 dkg őrölt mákot és 10 dkg cukrot 2 evőkanál tejföllel elkeverünk, mazsolát adhatunk hozzá.
Hozzávalók: