Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Hájas tészta

(Horváth Ilona szakácskönyvéből)

(kipróbált)

A hájat fél órán át hideg vízben áztatjuk, majd leitatjuk a vizet róla, hártyáitól megtisztítjuk és megdaráljuk.

40 dkg tisztított, darált hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozunk és hidegre tesszük.

60 dkg lisztből 2 evőkanál tejföllel, 1 tojással, 1 dl fehérborral, egy csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral és annyi szódavízzel vagy vízzel összegyúrjuk, hogy rétestészta keménységű legyen. Gyúrótáblán jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Majd vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes hájat rákenjük. Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával ellapítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és négyszeresre összehajtjuk (jobbról-balról középre, majd könyv alakban). 20 percig hideg helyen pihentetjük, újra kinyújtjuk és hajtogatjuk, de már csak háromszorosra. 20 perc pihenés után újra hajtogatjuk, pihentetjük.

A kidolgozott hájas tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, 6 cm-es kockákra felvágjuk, savanykás lekvárral (szilva vagy meggy a legjobb) megtöltjük, kettéhajtjuk, bevagdossuk a szélét, és jó forró sütőben sötét rózsaszínűre megsütjük.

Hozzávalók:

    60 + 10 dkg liszt
    40 dkg tisztított, darált háj
    2 evőkanál tejföl
    1 db tojás
    1 dl fehérbor
    1 kávéskanál cukor
    1 csipet só
    szódavíz
    lekvár