Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Farsangi fánk

(Nagyi receptje)

(kipróbált, finom)

Legalább egyszer farsang idején fánkot sütünk!

Mély tálban 1 dl tejbe 4 kockacukrot és 3 dkg élesztőt áztatunk. 4 tojás sárgáját, pici sót, és állandó keverés közben 2 dl langyos tejet, 1 evőkanál rumot, 50 dkg lisztet és 2 dkg olvasztott vajat teszünk hozzá. Fakanállal felverjük, míg hólyagot vet. (Rétestészta keménységű legyen.) Langyos helyen meleg fedővel letakarva 1 órán át kelni hagyjuk. (Kenyérsütő készülékben is készíthetjük, csak akkor ügyelni kell az anyagok sorrendjére!) Ezután gyúrótáblán kinyújtjuk, fánkszaggatóval (vagy megfelelő méretű borospohárral) kiszaggatjuk. Közepét benyomva bő forró olajban sütjük. (Először lefedve, majd megfordítva fedő nélkül.) Porcukorral, vagy lekvárral tálaljuk.

Hozzávalók:

    3 dl tej
    pici só
    4 kockacukor
    1 evőkanál rum
    2 dkg olvasztott vaj
    4 db tojás sárgája
    50 dkg liszt
    3 dkg élesztő
    olaj a sütéshez
    lekvár