Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Ltogatban

A Karitsztl azt a feladatot kaptam, hogy ltogassak el a Gondozhzba, s rjam le ezt az esemnyt.

Telefonon beszltem meg az idpontot Bucsai Irmval, a Gondozhz vezetjvel, aki nagyon kedvesen fogadott 2000. november 6. reggeln. Bemutatta az intzmnyt, megismertetett Balla Judit szocilis gondozval, aki egyttal mentlhigins munkatrsa s foglalkoztatja is az otthonnak. ismeri legjobban a bentlakkat, meg is nevezett mindjrt nhnyukat, akik valsznleg szvesen elbeszlgetnnek velem.

Szorongtam ettl a ltogatstl. desanym, aki 5 vig lakott velnk, kt alkalommal is lakja volt ennek az tmeneti otthonnak, igaz, csak rvid ideig. Akkor szinte naponta jttem be hozz, mert tudtam, mennyire ignyli a hozztartozi szeretett, jelenltt. Taln attl flt, hogy nem jhet tbb haza velem. desanym kt ve vgleg eltvozott kzlnk. De mg most is llandan ksrt a flelem, hogy taln nem adtam meg neki azt a trdst s szeretetet, amit elvrt volna tlem.

Most teht jra itt vagyok, mintha hozz jttem volna.

A kis trsalgban lnk krben. Beszlgettrsaim les Tamsn Jenei Borbla nni sajszentpteri, Veres Jnosn Juhsz Irn nni sajkazai, Kirly Pln Vg Erzsbet nni s Zelena Jzsefn Frizs Mria nni kazincbarcikai szlets. Rajtuk kvl mg tbben is be- bekapcsoldtak a beszlgetsnkbe. A csaldrl, a fiatalsgrl, rgi karcsonyokrl faggatom ket. Szvesen megnylnak, mintha rgi ismersk lennnk. Borbla nni gy mesl, hogy a szemem eltt szinte megelevenedik az a rgi falusi let, aminek rszese volt. Mr 13 vesen magval vitte az desapja aratni. Az arats nagy lmny volt akkor a fiataloknak, bizonygatja Irn nni is, alkalmat adott a mkzsra, ismerkedsre, mg a szerelemre is. Egy rdekes szokst ismertem meg tlk: a gazda "megktzst" bza koszorval.

Borbla nni vallsos emlkei kztt emltette meg, mikor Lipp Kroly tisztelend r temetsn nyolcadmagval gyertyatart lny volt a kopors mellett.

A karcsonyokrl is mesltek elrzkenylt szavakkal, hisz mindenki a maga gyermekkorra emlkezett meghatottan. A karcsonyfa errefel borkbl kszlt, amit angyalhajjal dsztettek. Fontos volt a kalcssts, ami nlkl nem mlhatott el nnep. Karcsonykor a gyerekek kntlni jrtak, vgig a falun, majd bevittk a betlehemet a templomba az oltr el. Este rszt vettek az jfli misn.

Szvesen idztk fel megismerkedsket ksbbi frjkkel. Szomor emlkek is elkerltek. Erzsbet nni kt btyjt vesztette el a hborban.

Ma mr sajnos, nem tudnak eljrni a templomba. Br imdkoznak, ignyelnk s szvesen vennk a katolikus pap rendszeres ltogatst, amit nagyon hinyolnak Zoltn atya halla ta. Az idei karcsonyt nhnyan mr taln az j, tadsra vr otthonban fogjk tlteni. Remlik, szp nnep vr rjuk, akr a csaldjuk krben, akr az intzmnyben tltik el ezt az estt. Szvbl kvnom, hogy gy legyen.

Vgl nmi dessggel s almval kszntem meg kedvessgket, s megbeszltk, hogy mskor is elltogatok ide, valamennyink lelki plsre.

(Megjelent: 2000. december)