Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Liliom s rzsa

November hnapban kt rpd-hzi szentet is nnepelnk: 5-n Szent Imrt, 19-n pedig Szent Erzsbetet.

Mindig megdbbent az a tny, hogy egy csald, radsul kirlyi csald, tznl is tbb szentet s boldogot tud felmutatni. El kell gondolkoznom, vajon genetikus hajlam mkdtt kzre ebben, vagy a korszellem? Vagy taln a nevels volt ilyen hatssal ezekre a kirlyi gyermekekre? Szent Imre is, Szent Erzsbet is mindssze 24 vet lt. Szletsk s halluk kztt kereken 200 v telt el. Br termszetk, neveltetsk s sorsuk sokban klnbztt, hasonlv tette ket mlysges Isten-hitk, vonzdsuk a misztikumhoz s az aszkzishez.

Imre els kirlyunknak, Szent Istvnnak s Boldog Gizellnak a fia, akit nmet nagybtyja, a ksbb szintn szentt avatott Henrik csszr nevre kereszteltek. (A magyar Imre nv a nmet Henrik tvtele.) A kirlyi prnak tbb gyermeke is szletett, de a felntt kort egyedl Imre rte meg, aki felteheten 1007-ben szletett, s az esztergomi kirlyi udvarban ntt fel. A kis herceg els neveli a szlei voltak, akik igyekeztek szmra a leggondosabb nevelst biztostani.

Istvn szenvedlyesen szerette fit, nevt nap nap utn belefoglalta imiba. Az Imre fihoz intzett "Intelmek" bevezetjben olvashatjuk e sorokat: "Gyermek vagy, sok nagy gazdagsgoknak kztte l kis cseldkm, polva s nevelve minden szp gynyrsgekben, nem volt rszed hadbaindulsoknak semmifle fradalmaiban, s a klnfle nemzetek tmadsaiban, mikben n mr majd egsz letemet tltttem. Immr itt az id, mikor neked is nem kell mindig lgy prnk kztt lned, melyek tged puhv s knyess tesznek, mi is a frfiassg eltkozlsa... De nha vessz s kemnysg adassk neked, hogy elmdet figyelmess tegye azokra, melyeket neked meghagyok..."

Ltjuk teht, hogy Istvn kirly milyen elvek szerint nevelte fit: a szeret gondoskods mellett a vesszt, a szigort is fontosnak tartja.
Szintn Istvn rja finak az albbi tancsot: "Mindenekeltt meghagyom, javallom neked drga fiam, hogy ha a kirlyi koront megbecslni kvnod, az apostoli s katolikus hitet oly nagy szorgalommal s vigyzattal megtartsad, hogy mind a neked alvetetteknek pldja lgy..."

Szent Imre legendjt az rdy-kdexben olvashatjuk. Jmborsgval mr gyermekkorban kitnt. Kirlyi atyjval egyszer Szent Mrton hegyre ment a bencs monostorba, ahol a szerzetesek ill tisztelettel fogadtk ket.

Nagy vltozs llt be Imre herceg nevelsben, amikor 1015-ben Gellrt,a ksbbi szent bencs szerzetes Pannniba rkezett, tban a Szentfldre. Istvn kirly azonnal megltta benne a kivl nevelt, s itt marasztalta Imre herceg neveljeknt: ht vig tanult kivl mestertl, s olyan ifj vlt belle, akit szeretett az Isten, s tiszteltek az emberek. Igazi trnrkss neveldtt.

Sk Sndor jellemzse szerint: "Szent Imre ktsgtelenl erteljes, frfias jelensg volt. Ktfle vr egyeslt ereiben: apai s anyai rksge ktfle, de destestvr mindkett. Mindkett a hsiessgnek, a hivatsnak, a heroizmusnak a hagyomnya. Az apai vr, mely ereiben csrgedezett, rpd vre... Nem lehet ktsges, hogy az uralkod, hadvezr, diplomata Szent Istvn az trnusnak vromnyost is uralkodnak, diplomatnak nevelte. A msik hagyomnyt az anyatejjel szvta magba: anyja, Gizella, maga a szent let Boldog, a regensburgi udvar szent levegjbl jn."

Apja politikai terveinek engedve, megnslt s letformjban nem vonta ki magt egy kirlyi herceg szokott letkereteibl. De valszn, hogy ezt a fajta vilgias letet csak rknyszertett teherknt, engedelmessgbl viselte. Igazi hajlamai azokhoz az aszktikus lelkigyakorlatokhoz vonzottk, amelyeket apja mr kora gyermeksgben, "a fal hasadkn t" figyelt meg titokban: a kt gyertya fnye mellett virrasztsaihoz, imihoz s zsoltrmondsaihoz.

1031-ben az egsz Eurpa ltal tisztelt, magyar rpd-hzi kirly koronzsra kszlt, hogy egyetlen fia, Imre herceg trnutdlsval biztostsa Magyarorszg jvjt. Ekkor kvetkezett be az a tragdia, amely nemcsak Imre csaldjt, de az egsz orszgot megrzta. Imre szenvedlyes vadsz volt, s akkoriban a hercegek f vadszterlete a bihari Igfon erd volt. 1031. szeptember 2-n egy vadkan megsebestette a herceget, aki belehalt srlseibe. Az idsd kirly sszeroppant a fjdalom slya alatt.

Imre halla utn felesgnek vallomsbl derlt ki a titok, hogy utdokat akkor sem hagyott volna htra, ha tovbb l. Szerzeteslethez ill tisztasgi fogadalmt ugyanis a hzassgban is fenntartotta. Tisztasga, engedelmessge, btorsga, frfias hazafiassga, hazaszeretete, hitnek gyakorlsa ritka szemlyisgre utal.

200 vvel ksbb, 1207-ben szletett Erzsbet, aki II. Andrs kirly s merni Gertrd t gyermeke sorban a kzps helyet foglalta el. Srospatakon ltta meg a napvilgot, s Budn kereszteltk meg nagy nneplyessggel. Mindssze 4 vet lt Magyarorszgon. lete els ngy vrl csak a legends elemeket ismerjk:"Mikoron esze kezdtt nvekedni, olly nagy malasztot ada neki az r Isten, hogy mindenek csodlkoznak vala rajta. Mert lttyk vala, mikppen gyorsan fut, siet az szent egyhzhoz, melly jtatosan hall mist, melly nagy gondot visel az szegnyekrl" - rja az rdy-kdex.

Gyermekkorrl Puskely Mria az albbiakat rja:
A kor szoksa szerint szlei igen korn dntttek sorsrl. 1211-ben megjelent a kirlyi udvarban I. Hermann thringiai rgrf lenykr kldttsge, Walther von Vargila lovag vezetsvel. Az rgrf Hermann fia szmra krte meg Erzsbet kirlykisasszony kezt. kldttsget a kirlyi pr Pozsonyban fogadta. Tbb napos nnepsget, lovagi tornkat rendeztek szmukra. A kis Erzsbet mit sem tudott az lett eldnt beszlgetsekrl. Megcsodlta a klnleges ruhba ltztt lovagokat, akiknek beszdbl nem rtett egy rva szt sem. Legszvesebben anyja vagy apja kezt fogta, amikor ppen t is behvtk, aztn az biztonsgot sugrz kzelsgkbl mregette a r-rmosolyg klns idegeneket. gl is ltrejtt a megegyezs, megkezddtek az ti elkszletek. Gertrd kirlyn kirlyi bkezsggel lltotta ssze a kis Erzsbet tipoggyszt, frje s a kincstrnok pedig az alig tves menyasszony nszajndkt. Szolgk hada ksztette, csomagolta az arany s ezst serlegeket, kelyheket, diadmokat, fejdszeket, koronkat, gyrket, nyakkeket, nsfkat, a hmzett, aranysujtsos, gyngykkel kivarrt selyem- s broktruhkat, a legfinomabb brbl szabott kis cipellket, prmeket, sznyegeket, asztalnemt, Erzsbet sznezstbl kszlt kis frdkdjt. A kirlyi pr mindehhez 1000 aranyat is mellkelt azzal az grettel, hogy a hozomny tbbi rszt ksbb utnuk kldik. Erzsbetet termszetesen jtsztrsak, udvarhlgyek, dajkk, szolglk, nemes lovagok egsz hada ksrte.

A bcszs fj volt. Erzsbet nem sokat rtett az egsz kszldsbl. Csak akkor srt fel, amikor anyja a szokottnl ersebben maghoz szortotta s tadta von Vargila lovagnak. Hermann rgrf s Zsfia Eisenachban fogadtk a kirlyi gyermeket. Velk tartott az ppen kamaszkorba lp Hermann, a vlegny is. A kt gyermek idegenkedve nzett egymsra. Erzsbet tl kicsi ahhoz, hogy vadszni mehessen vele, - gondolta Hermann. Vajon szeret-e ez a nagy fi virgot szedni s prgettyt forgatni? - krdezte magban Erzsbet. A riadt szem kislnyt Zsfia vette lbe s anys mozdulatokkal elringatta. Msnap indultak tovbb Wartburgba, ahol megtartottk az nneplyes eljegyzst.
A mindig hangos, vendgjrta udvarban az rgrf felesge, Wittelsbach Zsfia kpviselte a vallsos hit szellemt, ugyanakkor kvetkezetes akarattal alaktotta fiai jvjt. Az rgrf gyermekei s Erzsbet lett a jtk s a tanuls tlttte ki. Hermann rgrf mlt nevelst akart biztostani az lnk szellem magyar kirlylenynak. Erzsbet gy bizonyra megtanult nemcsak rni, olvasni, hanem megismerkedett a kor lrjval, az Eurpa sorst irnyt kirlyi, fejedelmi csaldok trtnetvel, bepillantst nyert a mvszetbe, taln a latin nyelv elemeit is elsajttotta. Vallsos nevelsrl a magyar s nmet udvari papok, valamint a gyermekei nevelsre felgyel Zsfia gondoskodott.

A feljegyzsek szerint Erzsbet jtkos gyermek volt. Hamar megtanult s igen szeretett lovagolni, szvesen rszt vett mindenfle akkoriban szoksos trsasjtkban. Kecsesen tncolt, kedves, meleg hangon nekelt. De rtelme nyiladozstl kezdve szeretett imdkozni is, hosszabb-rvidebb ideig a templomban tartzkodni. Szerette jtsztrsait is bevezetni a homlyos vrkpolnba. A vr krl mindig megjelen koldusok szves bartra talltak a magyar kislnyban. Zsfia is j nven vette, hogy Erzsbet nagylelken adakozott, de szigoran megrtta ""rohanglsai, szertelen jkedve, hangos kacagsa miatt.
1213-ban iszony csaps rte a kislnyt. Zsfia ugyan csak annyit kzlt vele, hogy desanyja meghalt, de a ht ves Erzsbet lmban vresen sszekaszabolt anyjt ltta, aki knyrgve krte kzbenjr imjt, hogy megszabaduljon embertelen knjaitl. Erzsbet zokogva, jajongva imdkozott anyjrt. Egy jabb lom vigasztalta meg, amelyben szenvedstl megszabadult anyja megksznte imit. Erzsbet csak jval ksbb tudta meg, mi trtnt a pilisi erdben. Akkor mr a gyilkosokrt imdkozott sszetrt szvvel. De mr most is megsokszorozta apr ldozatait, hosszabban imdkozott, szvesebben idztt a Megfesztett eltt. Ami mg feltnbb volt: egyszer ruhba akart ltzkdni, jobban kereste a szegnyek trsasgt.
Anyja tragikus halla utn hrom vre, 1216-ban Erzsbet elvesztette vlegnyt, a 19. vbe lp Hermannt is. A kilenc ves magyar leny jvje hirtelen bizonytalann vlt. Erzsbetet Hermann szmra krtk meg; most mit csinljanak vele? Hazakldjk? De akkor vissza kellene szrmaztatni a hozomnyt, amelybl mr nem sok maradt. Itt maradjon? De minek? Kolostorba kldjk? De akkor hogyan szmolnak el vele a magyar kirlynak?
Magyarorszg elszegnyedett, anarchia dlta. Erzsbet csak azt rezte, hogy krltte fagyos lett a lgkr, hogy akik eddig szerettk, most ingerlt szavakkal utastjk rendre. Nem mondta ki, de megsejtette, hogy az esemnyek sszejtszsa folytn felesleges, knyelmetlen lny lett a wartburgi vrban.

A serdlvek kszbn egyedl Istenre szmthatott, s ezt jl tudta. Megsokszorozta imit, szorongsai kzepette a Keresztrefesztettl krt ert. Hallgatagg vlt, s mg feltnbb szeretettel kereste a szegnyek trsasgt. Nem leereszkedett hozzjuk, hanem magt is szegnynek tartotta. Egy volt kzlk, mg ha dszesebb ruht viselt is. Ez a lelklet ksztette arra, hogy egy vasrnap, amikor az rgrfi csald krben rszt vett Eisenachban a szentmisn, az Oltriszentsg eltt levegye fejrl a koront. Nem akart arany fejket viselni, amikor Megvltja tviskoront hord.

Egy valaki csendes vonzalma vigasztalta csak, Lajos, aki Hermann btyja halla utn az rgrfsg rkse lett. Az Erzsbetnl ht vvel idsebb Lajosban lassan megrleldtt az elhatrozs: nem engedi, hogy a magyar kirlylenyt hazakldjk, de azt sem, hogy Erzsbet apca legyen. Felesgl veszi. A korarett Erzsbetben viszonzsra tallt Lajos mly vonzalma. Az egytt tlttt gyermekvek szoksa szerint tovbbra is kedves btymnak s kedves hgomnak szltottk egymst, de mr szerelmesknt tekintettek egymsra. Gyakran egytt jrtak lovagolni - ilyenkor Erzsbet versenyt szguldott a lovagokkal -, az udvari sszejveteleken egytt tncoltak, gy intztk mindig, hogy egyms mell kerljenek. Ha az rgrf tvol volt, Erzsbet alig tudta trtztetni trelmetlensgt. Egy gyermek s egy fiatal szerelmes rme keveredett benne, amikor "btyja" vgre visszatrt. A magyar kirlylny mindssze 14 ves volt, mikor Thringiai Lajos felesge lett.

A vele ellensgesen rz nmet krnyezetben frje szintn szerette s megvdte. Vgre boldog idszak kvetkezett Erzsbet letben, annl is inkbb, mert szeret frje, ltva Erzsbet nagy hitt, gyakran egytt imdkozott vele. Csak mikor szrevette, hogy felesge milyen szenvedseknek teszi ki magt, akkor krlelte, hogy legyen tekintettel egszsgre s szletend gyermekeikre.

Erzsbet alig hsz ves, amikor hn szeretett frje, egy rvid, de slyos betegsgben a Szent Fldn meghal. Jllehet ccse, Henrik fogadalmat tesz Lajos elutazsa eltt, hogy vja, vdi a felesgt s gyermekeit, mgis kizi Erzsbetet nemcsak a vrbl, hanem mg Thringibl is, a gyermekeitl elszaktva, lelem s minden meglhetsi lehetsg nlkl. gy, hogy meg ne fagyjon, Erzsbet egy disznlban hzza meg magt jjelre. Ekkor sem magt flti, hanem fia szmra akarja biztostani az desapja hatalmt. Rettenetes idk kvetkeznek, mg Magyarorszgon is hrt veszik s Henriket nemcsak a magyarok, de a ppa s a csszr is felelssgre vonjk. gy knytelen elbb kiadni a gyerekeket, st legnagyobb fit visszahelyezik jogaiba. Majd engedlyezik, hogy Erzsbet Marburgba kltzzn s kiadnak szmra annyi vagyont, hogy elkezdheti a templom bvtst, s ispotlyt pthet a templom mell. A ppa engedlyezi, hogy Konrd, a korbbi gyntatja is mellette legyen. Erzsbet letvel teljesen elgedett, hiszen mindent elrt, amirt harcolt. Egyre jobban sanyargatja magt, elviselhetetlen terheket vllal magra a krhzban a szegnyek istpolsban. Csak gy tudja elviselni az emberi szenvedseket, hogy minden betegben Krisztust ltja. Slyosan megfzik, s ngy napi szenveds utn 1231. november 19-n , huszonngy ves korban, Marburgban meghal.
Jellemt a kor szelleme is formlta, de mr szletstl benne volt egy bizonyos hajlam magva, amellyel mindent trt, mindent elszenvedett, s legendja szerint knnyen, boldogan halt meg.

A "liliomos kirlyfi" s a rzskkal brzolt kirlylny megindt sorsa, jellemk szpsge s rettsge, tiszta hite mlt pldakp minden ma l fiatal szmra.

Megjelent a Harangsz 2009. Terz napi szmban.