Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Szent Rozlia

Szeptember 4. kiemelked nap csaldunk letben. Ez a nap Rozlia napja, anyai nagyanym s szeretett Rzsi nagynnm nvnapja, majd pedig els unokm szletsnapja is.

Utna nztem a statisztiknak, a szp Rozlia nevet - aminek jelentse: rzsa - Magyarorszgon ma kzel hatvanegy ezren viselik, de a 2006-ban szletett lenygyermekeknl nincs az els 100 legdivatosabb nv kztt.

Mikor megemltettem frjemnek, hogy Szent Rozlirl szeretnk rni, els reakcija az volt, hogy , aki komromi szlets, gyerekkorban Komrom nagytemplomba, a Szent Rozlia templomba jrt a szleivel. Ez a templom az 1710-11-es pestisjrvny emlkre emelt fogadalmi templom utdjaknt plt. De szmos ms hazai templom s kpolna is van rla elnevezve.

Szent Rozlia, mint n. "pestises" szent, elssorban a jrvnyos betegsgben szenvedk vdszentje. Legendkkal tsztt letrl keveset tudunk. A XII. szzadban lt a szicliai Palermban. Nemesi csaldbl szrmazott, desapja Sinibaldi grf, Nagy Kroly csszr ivadka, nagyon gazdag s befolysos ember volt. Lnya, a rendkvli szpsg Rozlia j nevelst kapott, komoly keresztny alapokkal. A kirlyn udvarhlgye lett, nemesi hzassgot szntak neki. A hagyomny szerint azonban egy ltoms alapjn mskpp dnttt. Azon a napon, mikor a szmra vlasztott lovaggal kellett volna tallkoznia, a tkrben sajt arca helyett a tviskorons Jzus arct ltta meg. Ez alapjn dnttt gy, hogy Krisztus jegyese akar lenni egsz letben. Egyes forrsok szerint megszktt a palotbl s 16 ves korban szerzetes lett. (Nem teljesen tisztzott, hogy bencs, vagy a grg bazilita szerzetes rend tagja lett.) Mikor Palermban pestisjrvny trt ki, visszament a vrosba a betegeket polni, majd remeteknt visszavonult a Palermo kzelben lv Pellegrino hegysg egy elzrt barlangjba, ahol imdsg, bjt s elmlkeds kzepette 1160 krl, mg fiatalon fejezte be lett. Hallnak pontos dtuma nem ismert, mert senki nem volt mellette, nem is temettk el, m a termszet gondoskodott errl. A barlangban lecsepeg meszet tartalmaz vz mintegy kagylval vette krl a testt, s meg is kvestette. gy talltak r 1624-ben teljes psgben.

Rozlia letszentsge mr kortrsai eltt is ismert volt. Egy emberlt utn elkezddtt a tisztelete s ezzel egytt holttestnek felkutatsa is. A kutats szzadokon keresztl tartott. 1589-ben egy ferences szerzetessel ltomsban kzlte a szent, hogy "Brmennyire is kerestek, addig nem tallhattok meg, amg vrosom, Palermo nem szenved el egy nagy szerencstlensget."

Kzben a palermi np krben megjelensei s csodi hamarosan bekvetkeztek. Elszr 1348-ban jelent meg Bivona mellett egy lnynak, akinek meggrte, hogy megsznik a pestis, ha kpolnt emelnek tiszteletre. Valban, mire a kpolna ksz lett, megsznt a jrvny.

Msodszor Palermo vrosa szenvedett a pestistl. Miutn restaurltk a Pellegrino hegyn ll kpolnt, ismt megsznt a szrny betegsg.

1624-ben hatalmas jrvny ttte fel a fejt Palermban. Egy asszonynak, akit slyos betegsgbl meggygytott, ltomsban megmutatta nyughelyt a Pellegrino hegyn, ahol meg is talltk egy nyls nlkli barlangban. A holttest megtallsa utn a jrvny valban meg is sznt.

Megrendt ltvny lehetett, mikor a sziklatmbt feltrve, megpillantottk a megkvesedett testet. Rozlit eszerint a hall nem rte vratlanul: a fldn oldaln fekv szent egyik karjt kisprnaknt a feje al helyezte, a msikkal egy feszletet tartott. Legtbb kpen, amely t brzolja, ebben a helyzetben lthat.

Ivancs Istvn (a grg katolikus Papnevel Intzet rektora) Szent Rozlirl rt tanulmnynak bevezetjben mondja a kvetkezket:
"A szentek nem a legendk vilgba tartoz szemlyek, hanem olyan embertrsaink, akik valsgos fldi letet ltek, s az egyhz napjainkig szentknt tiszteli ket. Kultikus tiszteletk motivcija tbbrt. Elssorban s mindenekeltt azrt kapjk ezt meg, mert letkben kimagasl mdon tudtak Jzus Krisztushoz csatlakozni, hitket meglni, letket is felldozva rte akr vrtansggal - mg a legutbbi idkben is, nem csak az korban - akr csndes tansgttellel. Msrszt erklcsileg is kimagasl letet ltek, s ezltal kvetend pldt adtak minden kor embernek. Tovbb azrt, mert a mennyei dicssgbe jutva hathatsan tudnak kzbenjrni a fldn l embertrsaikrt."

Knyrgjnk mi is ehhez a kedves szenthez egy XVII. szzadbl val latin himnusz szavaival, ha betegsg tmad meg minket:


Szent Szz Rozlihoz (rszlet)

Idvz lgy Szz Rozlia,
Krisztus piros rzsa szla,
Mert annl kedvet talla,
Kire bn tvis nem szlla.

Krisztus pldjt kvetted,
A vilgot megvetetted,
Atyd javait gyllted,
Pomps udvart nem szeretted.

Kietlenben lakni mentl,
Kiben lak helyt szerzettl,
Szent szndkot vghez vittl,
Kit magadnak clul tttl.

..........................

Te szent tested temetssel
B nem takartatott flddel,
De az hegy-vz cspgssel
Krnyl-vtt ltt mrvny-kvel.

Sok szz id mltn Isten
Orszgoknak pestis ellen
Tged rendelt, lgy ht jelen,
Kit tisztelnk minden helyen.

Dicsrtessk Szent Hromsg,
Bcsltessk Szz mltsg,
Rozlia lgy orvossg,
Pestist z szent imdsg.
           men

(Megjelent: 2007. oktber)