Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Cirill és Metód
Európa védõszentjei

Mindnyájan tudjuk, hogy közel egy év óta Magyarország is tagja az Európai Uniónak. Azonban kevesek elõtt ismeretes az a tény, hogy II. János Pál pápa 1980-ban Cirillt és Metódot Európa védõszentjeivé nyilvánította. Kik is õk, és mit kell tudni róluk?

Nyugat és Közép-Európában a kereszténnyé nevelés nehéz munkáját Szent Benedek és a bencések végezték el. Európa keleti részén a szlávok apostolai Szent Cirill és Metód voltak.

A két szent Görögországban, Theszalonikiben született a nyolcszázas évek elsõ felében, egy Leo nevû császári hivatalnok gyermekeiként. A testvérek gyermekkoruktól kezdve jól ismerték a szláv nyelvet, görög-szláv kétnyelvûségben nevelkedtek. A fiatalabb, Cirill, (eredeti nevén Konstantin) Konstantinápolyban tanult, az akadémián filozófiával foglalkozott, majd itt tanszéket is kapott, kiváló nyelvész volt. Késõbb visszavonult egy kolostorba, ahová már évekkel elõbb belépett a bátyja, Metód.

A kolostorból szólították el õket missziós munkára, 861-ben. A Kazár Birodalom lakosait kellett megtéríteniök. (Egy ideig a magyar törzsek is kapcsolatban álltak a Kazár Birodalommal.) 863-ban pedig Ratiszláv fejedelem Morvaországba hívta õket. A morvákat el kellett látni a Szentírás és a liturgia szláv fordításával is. Görög betûkbõl írásjeleket alkottak, melyekkel a szláv szavak leírhatók voltak, ez volt az un. glagolita ábécé, míg az un. cirill írás, amely a szent nevét hordozza, késõbb, valószínûleg Bulgáriában született, Metód tanítványai kísérletének eredményeképpen. Cirill fordításainak a szláv írásbeliség megteremtésében, és egy új irodalmi nyelv megalapozásában is fontos szerepe volt.

A német klérus nem nézte jó szemmel tevékenységüket és sikerüket. Azzal érveltek ellenük, hogy a liturgia nyelve csak latin vagy görög lehet, de nem lehet szláv. Ezért a pápa Rómába rendelte õket. Közben új pápa került Szent Péter székébe, aki úgy döntött: püspökké szenteli a testvéreket, hogy önálló egyházszervezetet is létrehozzanak a szláv nyelvû liturgia mellett. Közben Cirill 42 éves korában, egy római kolostorban meghalt. Az óegyházi szláv nyelvû liturgia a mai napig a testvérpárnak köszönheti továbbélését az orosz, ukrán, szerb és bolgár görögkeleti egyházakban.

A térítõ tevékenységbõl fõleg Metód vette ki a részét. Õ és tanítványai Pannóniába is eljutottak. A régészeti leletek és írásbeli források alapján bizonyítást nyert, hogy a következõ helyeken fordultak meg: Fenékpusztán, Pécsett, Veszprémben és Zalaváron. (Ez utóbbi helyen mellszobrot is emeltek a szláv apostoloknak.)

Ünnepüket február 14-én, Cirill halála napján tartjuk.

Cirill és Metód munkássága egyetemes jellegû volt. A testvérek mindvégig Kelet és Nyugat között szerettek volna közvetíteni, ily módon hátráltatták az egyetemes egyház kettészakadását, és kísérletet tettek a széthullóban lévõ európai kulturális és vallási egység megmentésére.

Cirillt és Metódot egy szláv (lengyel) pápa tette meg Európa védõszentjeivé, az a pápa, akirõl közismert, hogy a kiengesztelõdés pápája, akinek a kereszténység megosztottsága nagyon fáj. Ezzel azt üzente mindnyájunknak, hogy Európa egy és oszthatatlan, a germánok, szlávok, a latin és más népek megkülönböztetés nélkül európaiak és keresztények.

(Megjelent: 2005. Húsvét)