Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Szent Antal

A naptr szerint jnius 13-n van Padovai Szent Antal nnepe. E kedves szent szobra - kis Jzussal a karjn, kenyrrel kezben - ott ll a legtbb templomban, alatta persellyel, ahov a Szent szegnyeinek sznt fillreket - forintokat lehet bedobni.

Gyermekkorom ta gy tudtam, hogy ha elvsz valami, nem talljuk, bzvst imdkozhatunk hozz, s me, az eltnt trgy elkerl! Nem tudom, mi az alapja ennek a hiedelemnek, de az biztos, hogy desanym legkedvesebb szentje volt, pici szobrocskjt hallig ruhja zsebben rizte.

Ki is volt tulajdonkppen?

Padovai Antal 1195-ben, Lisszabonban szletett, elkel szlk gyermekeknt, akik a keresztsgben a Fernando nevet adtak neki. Mlyen vallsos, egyeneslelk gyermek volt. 15 ves korban elhatrozta, hogy meghal a vilg szmra s csak Istennek l. Kolostorba vonult, ahol zavartalan bkessget keresett a teolgiai tanulmnyokhoz s a papsgra val felkszlshez.

10 vvel ksbb, amikor tallkozott a ferences rendi testvrekkel, csatlakozott ezen szegnyek kzssghez. Ekkor vette fel - temploma vdszentje nyomn - az Antal keresztnevet.

25 ves ekkor, csak 14 vvel fiatalabb Assisi Szent Ferencnl. Kzs vonsuk, hogy mindketten a gazdagsgot cserltk fel a szegnysggel, de nem csinltak ernyt a nyomorsgbl, hanem nincstelenl akartk kvetni a nincstelen Krisztust, sz szerint vve a Szentrs tantst.

Ferenc legfontosabb feladatknt a prdiklst bzta testvreire. Mint hsges tantvny, Antal is elszr maga vllalta az r s apostolai szegnysgt, mieltt msoknak a szegnysg trelmes elviselsrl s annak vallsi rtkrl kezdett beszlni. Prdikcii magukkal ragadtk a hallgatsgot, az ott lvk nem emberi szavakat hallottak, hanem az rs rk rvny igit. Beszdeire tmegek tdultak, s vettk fel hatsra a bnbnat szentsgt. Megszmllhatatlan ember trt meg beszdei nyomn, hallos ellensgek kibkltek, adsokat szabadon engedtek.

Ferenc megbzsbl Bolognban megalaptotta rendjnek els tanulmnyi hzt, s lett a teolgia els tanra. Kzben fradhatatlanul dolgozott a lelkek megnyersn. Gyenge egszsge nem brta a megfesztett munkt, alig 36 vesen meghalt.

A srjnl trtnt szmos csoda s imameghallgats azzal a kvetkezmnnyel jrt, hogy a ppa - alig 10 hnappal halla utn - szentt avatta. Csodatv hre a hv np tudatban httrbe szortotta az evanglium hirdetjnek s a segt szeretet apostolnak alakjt. A legenda sokfle trtnettel krlfonta. (A gyermek Jzust a karjn ringatva hordozta. A tengeri halaknak prdiklt, mint valamikor Ferenc a madaraknak, stb.)

De brmi is az igazsg e legendk krl, hiszem, hogy ha imnkkal hozz fordulunk, ma is hathats kzbenjrnk a Mindenhat eltt.

(Megjelent: 2004. Pnksd)