Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Újságíró találkozó Dobogókõn

Örömmel és a megtiszteltetés érzésével fogadtam el Czakóné Bulla Magdinak, e lap fõszerkesztõjének meghívását a Dobogókõn szeptember 12-14-én megtartott háromnapos összejövetelre, az egyházmegyei újságok szerkesztõinek II. országos találkozójára. Jó érzésekkel töltött el a helyszín megválasztása is, mert úgy hallottam, hogy e bájos pilisi kiránduló és üdülõhely egész Európa közepe, elnevezése is arra utal, hogy itt Európa szíve dobog.

Sajnos, a péntek délutáni csúcsforgalom miatt kicsit elkésve érkeztünk, és emiatt lemaradtunk a váci püspök úr megnyitójáról. Annál nagyobb érdeklõdéssel és figyelemmel kísértük végig a három nap programját, a színvonalas és igen tanulságos elõadásokat, és az azt követõ hozzászólásokat.

Magyarországon is, mint a tõlünk nyugatra lévõ országokban, egyre szaporodnak az egyházközségi lapok, amelyek a helyi események, hírek ismertetésén túl missziós szerepet is igyekeznek betölteni. Fontosságuk abban a felismerésben rejlik, hogy a templomba járó embereket elsõsorban a saját plébániájuk eseményei érdeklik, legszívesebben a személyesen hozzájuk intézett írásokat olvassák. Nem csökkenti ez a felismerés az országos katolikus hetilapok jelentõségét, melyeknek elsõdleges célja a pápai lelkiség hirdetése, terjesztése.

A találkozó fõ szervezõje, akárcsak az elmúlt évben, idén is Kormos Gyula miskolci atya volt. Az õ áldozatos munkája hozta létre az "Üzenet" c. újságot, amely 18 plébánia híveihez szól. Megtudtuk tõle, hogy sokszor kell méltatlan kritikát is elviselni, hisz az igények és egyéni érzékenységek nehezen kiszámíthatók. Nem könnyû, de fontos az információs anyag összeállítása úgy, hogy a tájékoztatás mellett kedvcsináló is legyen, és ezzel a közösségteremtés feladatát is felvállalja.

Nagyon tetszett Tóth Sándor lendületes, szenvedélyes hangú elõadása a magyar nyelv védelmérõl, amiben a sajtónak igen nagy szerepe van. Valóban, a katolikus újságíróknak úgy kell a mondanivalójukat megfogalmazni, hogy se szárazon profán, se csöpögõsen kegyes hangú ne legyen, de tollukat mindenkor a cselekvõ szeretet vezesse. Alap a nyelvezet tekintetében is a Biblia legyen, melyet kiegészít a szépirodalmi szókincs.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a kereskedelmi média dominanciájának veszélyességérõl beszélt, amelynek célja a minél nagyobb nézettség, ezzel együtt a minél nagyobb profit elérése bármi áron. Ebben a környezetben kell megjeleníteni az egyházi értékeket. Itt és most, a mi szívünkben kell megvalósítani Isten királyságát, ezt kell a katolikus médiának elõsegíteni.

Az elõadások során hallhattuk még, hogy mirõl szóljanak ezek az újságok, hogyan szólaljanak meg és hogy nézzenek ki, hogyan történjen az adatgyûjtés, terjesztés, beszéltek mindezek anyagi vonzatáról, a nyomdai problémákról, az Internet jelentõségérõl. A hozzászólásokból megbizonyosodtam arról, hogy ezt a munkát csak teljes elkötelezettséggel, sok-sok áldozattal és szinte fanatikus lelkesedéssel lehet végezni. Szakmai és szervezeti mûhelytitkokon túl megismertük egymás munkamódszereit, kicseréltük a tapasztalatainkat, újságjainkat. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a mi lapunk színvonalával és külsõ megjelenésével kimagaslik a helyi újságok közül.

Utolsó nap a reggeli misét Veres András a püspöki konferencia titkára celebrálta, majd úgy is, mint a tömegkommunikáció felelõse, elmondta, milyen feladatok várnak ránk. Mindnyájan tisztában vagyunk a média, ezen belül is a sajtó jelentõségével, hiszen a mai világban csak az létezik, amirõl a sajtó híradást ad. Búcsúzóul emlékeztetett a katolikus újságírók küldetésére: minél közelebb vinni az emberekhez Isten üzenetét. Biztató szavai megerõsítettek abban, mennyire fontos ez a feladat.

(Megjelent: 2003. október)