Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Énekeljünk együtt!

Énekelni jó. Közösen énekelni - még jobb. Ha ezzel Istent szolgáljuk, az már igazi öröm. Ezt a boldogító, felemelő örömöt érzem immár négy éve minden alkalommal, amióta a reformátusok kórusában énekelhetek.

Az alsó-barcikai református kórus idén ünnepli 5 éves fennállását. Kezdetben 20-22 hölgytagja volt, jobbára a nyugdíjas korosztályból. Hetenként egy délután jövünk össze próbára, ahol a karvezetőnk, Selényi Gyuláné nagy-nagy türelemmel, szeretettel és hozzáértéssel tanítja meg velünk - nem túl képzett zeneértőkkel - a szebbnél szebb kórusműveket.

Az énekkar nagyobb ünnepeken, kiemelkedő alkalmakon emeli az istentiszteletek ünnepélyességét, de szerepeltünk kórustalálkozón, hívtak vendégségbe a Felvidékre, vagy éppen valamelyik környékbeli templomba is. Repertoárunkban többek közt Liszt, Bach, Mendelssohn, Sibelius, Erkel, Smetana, Schubert művei szerepelnek, valamint gyönyörű zsoltárfeldolgozások - több, mint 40 zenemű.

Sajnos a létszám az elmúlt évben nagyon lecsökkent, bár néhány fiatal taggal is bővültünk frissítésképpen. Ma már nagyon kevesen vagyunk, s félő, hogy elfogyunk, így merült fel az ötlet, hogy miért ne vonhatnánk be katolikus testvéreinket, ezzel mintegy hidat építve a két gyülekezet közé. A "két szomszédvár" atyái is áldásukat adták az ötlethez.

Eddig hárman vagyunk katolikus tagok, de miért ne lehetnénk többen is, megteremtve ezzel a lehetőségét annak, hogy mindkét templomban elhangozzanak a szívhez szóló dallamok. Ez év januárjában, az ökumenikus istentiszteleten kérték a katolikus híveket, jelentkezzenek, de ez a hívás nem jutott el mindenkihez. Tudom, ez is munka, felelősségteljes, komoly munka, de milyen öröm, mikor végre tisztán szólalnak meg a hangok!

Két hónap pihenő után, szeptemberben újra összegyűlünk, hogy felfrissítsük tudásunkat, és új darabokat tanuljunk meg. Bár férfiszólam még nincs, de 3-4 jelentkező esetén őket is szívesen látnánk kórusunkban. Kérem, kérjük azokat, akik kedvet éreznek és valóban lelkesednek a közös éneklésért, jelentkezzenek a római katolikus plébánián.

(Megjelent: 2002. augusztus 20.)