Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Anna napi ksznt

Beksznttt a nyr, a knikulai napok idszaka. Egy ilyen forr, knikulai nap estjn, jlius 27-n szletett els kislnyom, 1967-ben. Elz nap tartotta nvnapjt a sgornm, az jszltt leend keresztanyja. Ami virgot erre az alkalomra kapott, azt mind behozta, elbortva vele krhzi gyamat.

Frjemmel gy dntttnk, hogy kislnyunk msodik neve a sgornmrl Annamria legyen. Igen m, de a merev, brokratikus hivatalban - ahol az apa anyaknyveztetni akarta - kzltk, hogy ilyen nv nincs a naptrban, vagy Anna lehet, vagy Mria. Frjem rvid gondolkozs utn az elbbit vlasztotta. Hborogtam, bosszankodtam, de nem volt mit tenni, zlelgettem az j nevet: Csilla Anna... s mire a sgornm keresztvz al tartotta a kisbabt, mr rltem neki. gy mg szebb is, s egy olyan csodlatos vdszentet kapott, mint Szent Anna, Szz Mria desanyja.

Szent Anna letrl keveset tudunk, a Szentrs nem emlkezik meg rla. Legendjt az un. Jakab-fle sevanglium jegyezte fel. Eszerint az Isten nem ldotta meg t gyermekkel, ezrt bnkdott s imdkozott Istenhez magtalansga miatt.

"s me, az r angyala megllt eltte, s gy szlt hozz: Anna, Anna, az r meghallgatta knyrgseidet, fogansz majd s szlni fogsz, s beszlni fognak majd magvadrl az egsz fldkereksgen."

Anna mr elg ids volt, amikor lenya, Mria megszletett, gy lett Jzus nagyanyja s dajkja. A katolikusok nagy tisztelettel vezik Szent Anna szemlyt, lett a vdszentje az asszonyoknak, terhes anyknak, gazdasszonyoknak, ltalban a csaldnak. lett a pldakpe az nfelldoz gondozknak is.

A hber eredet Anna nv Magyarorszgon a 16. s 17. szzadban a leggyakoribb volt a lenynevek kztt. A 18. szzadban a msodik helyre szorult, majd ms nevek kerltek eltrbe. Ma mr sokkal kacifntosabb neveket is lehet adni a gyermekeknek. A szlk azonban ismt felfedeztk, gy egyre divatosabb vlik az Anna nv mostanban.

Milyen szp is ez! gy simul viseljre, mint a jl szabott ruha. Tisztasgot sugall. Komoly gy: Anna, de sorolhatnm becz formit a jtkos Panktl a huncutks Ancin t egszen a mosolygs Annuskig.

ket kszntm most. Ksrje lptket mindenkor a mennybl vdszentjk, Szent Anna vigyz tekintete. Legyen az g kegyelme velk s minden asszonnyal!

(Megjelent: 2002. augusztus)