Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Fagyosszentek

Kik azok a fagyosszentek, s mi kzk van a fagyokhoz?

Mjus a tavasz legszebb hnapja, de nem ritkasg, hogy mg ebben a hnapban is nha fagypont al hl a leveg egy-egy jszakn. A hnap kzepn a meleg, nedves leveg uralmt egyes vekben sarkvidki hideg lgtmeg vltja fel, s ilyenkor alakulhatnak ki fagyok a talaj mentn, st nha magasabban is, ami nagy krokat okozhat a mezgazdasgban.

Ez a jelensg a "fagyosszentek".
mjus 12: Pongrc,
mjus 13: Szervc,
mjus 14: Bonifc napjhoz fzdik.

"Sok bajt hoz a hrom c, Pongrc, Szervc, Bonifc" - skandlja a npi rigmus.

Szmomra klnsen kedves szent a fiatal vrtan, Pongrc. Taln azrt, mert az nvnapjn szletett az egyik kislnyom.

A rmai fi mindssze 14 ves volt 304 krl, amikor Diokletinus csszr lefejeztette. A csszr egyik legmeghittebb f-embere Galrius volt, az tancsra indtotta meg a keresztnyldzst. Akkoriban nagyon sokan haltak meg, s a csszr klns kegyelmet gyakorolt azzal a keresztnnyel, akit csak hallra tlt, s nem knoztatott meg. A vidki brsgok egyenesen vadsztak a keresztnyekre. A csszr testrei 303-ban leromboltk a nikomdiai szkesegyhzat, s a templom szent knyveit elgettk. A csszr azt is megtiltotta, hogy a keresztnyek szentmisre sszegyljenek.

Elbocstottk a keresztny hivatalnokokat s elrendeltk, hogy a brsg hzza knpadra a hveket. 304-ben a csszr j rendelete azt is elrta, hogy a keresztnyeket knyszertsk a pogny ldozatra. Galrius azt igyekezett elhitetni a csszrral, hogy a keresztnyek mind valami nagy csszrellenes sszeeskvs tagjai, s ezzel gyengtik a birodalom bels erejt.

Pongrc (Pankrciusz) Frygiban szletett. Szlei korn meghaltak, s t a nagybtyja nevelte, akivel a Rma melletti birtokra kltztt. Itt ismerte meg Rma pspkt s a keresztnyeket, akiket nagyon megszeretett. Maga a pspk tantgatta a gyermeket az imdsgokra, majd megkeresztelte t. Egy nap a katonk elfogtk s a csszr el vezettk. A csszr azt akarta, tagadja meg hitt, s ldozzon a pogny isteneknek. A fi nem volt erre hajland, ezrt kellett meghalnia. Sorsa minden korban lnk rszvtre indtotta a hvket.

"Istennk, krnk, hallgasd meg Szent Pongrc kzbenjrsban bizakod egyhzadat, s add, hogy vrtand knyrgsre mindig biztonsgban ljnk, s odaad szvvel szolgljunk Tged!"

(Megjelent: 2002. Pnksd)