Palacsinta
(Apa tapasztalatai alapján)
Egy tojásból készült adagból kb. 15 palacsintát süthetünk.
Mély tálban elkeverünk 20 dkg lisztet 1 tojással, csipetnyi sóval, kevés cukorral (1 csapott evőkanállal), 2 dl tejjel és annyi szódavízzel, (vagy ha van, Borsodi vízzel), hogy tejszín sűrűségű legyen. 1-2 evőkanál olajat teszünk hozzá. Olajjal kikent palacsintasütőben sütjük. Lekvárral, kakaóval, túróval tölthetjük. (Sós töltelékekhez cukor nélkül készítjük.)
Almás palacsinta készítésénél a tésztát sűrűbbre hagyjuk, és a nagylyukú almareszelőn belereszelünk 4-6 db almát. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.
A palacsinta akkor ragad le, ha túl sok cukrot teszünk bele! (Régen, ha összement a tej, a savóból palacsinta készült, a túróból töltelék.)
Hozzávalók: