Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Palacsinta

(Apa tapasztalatai alapján)

Egy tojásból készült adagból kb. 15 palacsintát süthetünk.

Mély tálban elkeverünk 20 dkg lisztet 1 tojással, csipetnyi sóval, kevés cukorral (1 csapott evőkanállal), 2 dl tejjel és annyi szódavízzel, (vagy ha van, Borsodi vízzel), hogy tejszín sűrűségű legyen. 1-2 evőkanál olajat teszünk hozzá. Olajjal kikent palacsintasütőben sütjük. Lekvárral, kakaóval, túróval tölthetjük. (Sós töltelékekhez cukor nélkül készítjük.)

Almás palacsinta készítésénél a tésztát sűrűbbre hagyjuk, és a nagylyukú almareszelőn belereszelünk 4-6 db almát. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórjuk meg.

A palacsinta akkor ragad le, ha túl sok cukrot teszünk bele! (Régen, ha összement a tej, a savóból palacsinta készült, a túróból töltelék.)

Hozzávalók:

    20 dkg liszt
    1 db tojás
    csipetnyi só
    1 csapott evőkanál cukor
    2 dl tej
    2-3 dl szódavíz
    töltelék