Bejgli
(Horváth Ilona szakácskönyvéből)
(kipróbált, finom)
Gyúrótáblán 50 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg Rámával, 2 felvert tojással, 1 dl tejben 1 dkg cukorral felfuttatott 2 dkg élesztővel, 4 dkg porcukorral, 1 dl tejjel és pici sóval összegyúrjuk és 2 órát a deszkán letakarva pihentetjük. 3 felé osztjuk, fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük töltelékkel. Összecsavarjuk, sütőlemezre tesszük, megkenjük egész tojással és 1 órát langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára hideg helyre tesszük. Sütőbe helyezés előtt az oldalát villával gyengén megszurkáljuk, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját ne nagyon nyitogassuk!)
Diótöltelék (3 rúdhoz): 3dl vízből 15 dkg cukorral sűrű szirupot főzünk, beleöntünk 30 dkg darált diót, levéve a tűzről hozzáadunk 10 dkg finom morzsát, kevés reszelt citromhéjat, és mazsolát tetszés szerint. Hidegen kenjük a tésztára!
Máktöltelék (3 rúdhoz): 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 30 dkg őrölt mákot, amibe 5 dkg búzadarát kevertünk, és 20 dkg cukrot. Reszelt citromhéjat v. vaníliás cukrot és mazsolát tehetünk hozzá. Hidegen kenjük a tésztára!
Hozzávalók a tésztához:
Diótöltelékhez:
Máktöltelékhez: