Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Gyümölcsoltó Boldogasszony

A Biblia így írja le ezt az eseményt:

"A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevû városába egy szûzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.” E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz õ és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.” Mária megkérdezte az angyalt: „Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?” Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: „A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendõ Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddõnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.” Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott." (Lk 1,26-36)

Március 25-én a római katolikus egyház Jézus fogantatását (Conceptio Domini, Conceptio Christi) ünnepli. Az ünnep kialakulásában fontos szerepet játszott Jakab õsevangéliuma, amely azt hirdeti, hogy világ teremtése, Jézus fogantatása és kereszthalála ugyan azon a napon, március 25-én történt. Amikor Jézus születése napjának megünneplését december 25-re tették, kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették az ünnep idõpontját erre a napra, amelyet már 624 óta e napon tart az egyház.
Magyar elnevezése onnan ered, hogy a fák oltását nálunk ez idõ tájt szokták végezni. A magyar vallásos néphagyomány szerint ugyanis Gyümölcsoltó Boldogasszony az oltás, szemzés napja, ekkor kell elkezdeni a fák oltását a bõ termés érdekében, hiszen Szûz Mária is ekkor fogadta méhébe Jézust. Ezt a napot fecskehozó napként is számon tartották; az érkezõ fecskék arra is intik a gazdát, hogy a tavaszi munkák ideje elérkezett. Azok az asszonyok, akik gyermeket szerettek volna, ezen a napon a Szûzanya képe szobra elõtt térdelve hosszan, sokszor egész nap imádkoztak.

Az ünnep tartalma, hogy Szûz Mária, Jézus édesanyjává lett. Mária ünnepként tartjuk számon, de természetesen elsõsorban Jézus Krisztusról szól az ünnep. Ugyanis Jézus világba lépése, a hírüladás rejtett eseményével kezdõdött el. Benedek pápa szavai szerint: „Az Angyali Üdvözlet Szent Lukács evangéliumának elbeszélésében egy rejtve történt, egyszerû esemény – senki sem látta, senki sem tudott róla, csak Mária –, mégis meghatározó jelentõségû az egész emberiség történelmében. Amikor a Szûz kimondta igenjét az Angyal bejelentésére, Jézus megfogant és általa új korszak kezdõdött a történelemben…...”

Mária megértette Isten akaratát, és igent mondott a Szentlélektõl való foganásra. A Szentírás magyarázók szerint, Máriának az a mondata, hogy „történjék velem a te szavaid szerint” egy örömteli sürgetést jelentett, egy készenlétet arra, hogy Isten akarata minél elõbb megvalósuljon.

Mária erénye a hit és az engedelmesség volt. Nyitott volt az isteni kegyelemre, befogadta azt és együttmûködött vele. Erre a bûntelen, kegyelmi állapota tette képessé. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meghozhassa élete legnagyobb döntését. Hogyha Jézus élete József és Mária szerelmének gyümölcse lett volna, csupán emberi élet lenne. Kétségtelen, ezt az emberi gyümölcsöt Isten adoptálhatta volna, de ebben az esetben is csak egy Isten fiává lett embert ünnepelhetnénk. Márpedig a titok, amit a Szentírás és a hit megvall éppen az, hogy Isten saját egyszülött Fia lett emberré a megtestesülés által. Jézus az örök Atya ingyenes ajándéka, benne Isten az egyszülött Fiát adta nekünk. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Szûz Mária válasza az isteni megszólításra.
Benedek pápa szavait idézve: „A nagyböjti idõszakban gyakrabban elmélkedünk a Szûzanyáról, aki a Kálvárián megpecsételte Názáretben kimondott igenjét. Jézussal, az Atya szeretetének tanújával egyesülve Mária megtapasztalta a lélek vértanúságát. Kérjük bizalommal az õ közbenjárását, hogy az egyház, küldetéséhez hûen, bátran tanúságot tegyen Isten szeretetérõl az egész világnak.”

(Megjelent a Harangszó 2011. húsvéti számában)