Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Rétes

(olcsó és jó!)

Nem ez az "igazi", nyújtott rétes, amit még gyerekkoromban sütöttünk, de egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető. (Tiroli rétesnek is nevezik.)

Gyúrótáblán 30 dkg lisztből 1 tojással, 1 pohár tejföllel vagy aludttejjel kis sóval rétestésztát gyúrunk.

Egy lábasban 8 dkg zsírból és 5 dkg lisztből világos, gyenge rántást készítünk, lehűtjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Feltekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük. Utána 3-4 felé vágjuk, kinyújtjuk, megszórjuk morzsával, megtöltjük. A töltelék lehet cseresznye, meggy, alma, túró, mák vagy dinsztelt káposzta. Az első három esetben a vékonyra nyújtott tészta közepébe finom morzsát szórunk, rátesszük a kimagozott cseresznyét, meggyet, vagy reszelt almát, megcukrozzuk, őrölt fahéjjal meghintjük. (Túró, mák vagy dinsztelt káposzta esetén csak a töltelék kerül a tészta közepébe.) A tésztát kétfelől ráhajtjuk, langyos zsírral vagy olajjal meglocsoljuk, és forró sütőben pirosra sütjük.

Máktöltelék (3 rúdhoz): 15 dkg őrölt mákot és 10 dkg cukrot 2 evőkanál tejföllel elkeverünk, mazsolát adhatunk hozzá.

Hozzávalók:

    30 dkg liszt
    1 db tojás
    1 pohár tejföl

    töltelék