Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Bejgli

(Horváth Ilona szakácskönyvéből)

(kipróbált, finom)

Gyúrótáblán 50 dkg lisztet elmorzsolunk 25 dkg Rámával, 2 felvert tojással, 1 dl tejben 1 dkg cukorral felfuttatott 2 dkg élesztővel, 4 dkg porcukorral, 1 dl tejjel és pici sóval összegyúrjuk és 2 órát a deszkán letakarva pihentetjük. 3 felé osztjuk, fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük töltelékkel. Összecsavarjuk, sütőlemezre tesszük, megkenjük egész tojással és 1 órát langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára hideg helyre tesszük. Sütőbe helyezés előtt az oldalát villával gyengén megszurkáljuk, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját ne nagyon nyitogassuk!)

Diótöltelék (3 rúdhoz): 3dl vízből 15 dkg cukorral sűrű szirupot főzünk, beleöntünk 30 dkg darált diót, levéve a tűzről hozzáadunk 10 dkg finom morzsát, kevés reszelt citromhéjat, és mazsolát tetszés szerint. Hidegen kenjük a tésztára!

Máktöltelék (3 rúdhoz): 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 30 dkg őrölt mákot, amibe 5 dkg búzadarát kevertünk, és 20 dkg cukrot. Reszelt citromhéjat v. vaníliás cukrot és mazsolát tehetünk hozzá. Hidegen kenjük a tésztára!

Hozzávalók a tésztához:

    50 dkg liszt
    25 dkg Ráma
    2 db tojás
    2 dl tej
    5 dkg cukor
    2 dkg élesztő
    pici só

Diótöltelékhez:

    15 dkg cukor
    30 dkg dió
    10 dkg finom morzsa
    citromhéj v. vaníliás cukor
    mazsola

Máktöltelékhez:

    3 dl tej
    30 dkg mák
    5 dkg búzadara
    20 dkg cukor
    vaníliás cukor v. citromhéj