Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Családi süteményes könyv

Tartalomjegyzék


Általános tudnivalók

Minden családnak és minden háziasszonynak megvannak a megszokott, jól bevált süteményreceptjei. A mi családunkét próbáltam meg összegyűjteni egy csokorba.

Egyúttal szeretnék néhány tanácsot adni a sütéssel kapcsolatban. Ezeket a kis trükköket még az édesanyámtól lestem el, és hosszú évtizedek gyakorlata igazolta őket.

Minden édes süteménybe (még ha a recept nem is mondja külön), tegyünk egy csipet sót, így ízesebb lesz.

A sütőport mindig a lisztbe keverjük bele.

Az élesztős tésztáknál az élesztőt langyos tejjel, kevés cukorral meleg helyen "felfuttatjuk", ez egyúttal az élesztő próbája is, hogy működik.

Ezekben a receptekben vaj helyett már általában Ráma margarin szerepel, mert a vaj és margarin kiválthatja egymást. (Tapasztalatom szerint ez a márka van olyan minőségű, mint a vaj.) Csoki máznál és tortakrémeknél azonban használjunk teavajat! Omlós tésztákat zsírral is lehet készíteni, de abból pár dekával kevesebb kell!

Több tojás feltörését érdemes egyenként külön bögrébe végezni, ha rossz akadna közte, ne rontsa el a többit is.

Általában vigyázzunk a felhasznált anyagok minőségére. Egyetlen alkatrész is tönkreteheti az egész munkánkat!

Kevert tészták sütése előtt a tepsit zsiradékkal ki kell kenni, és belisztezni. Ezt a műveletet kiválthatjuk, ha sütőpapírral béleljük ki a tepsit.

A sütőt legalább 5-10 percen keresztül be kell melegíteni, mielőtt a süteményt beletesszük. A tészta behelyezése után 15 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

Tűpróbával győződjünk meg arról, hogy átsült a tészta. (Ez különösen akkor fontos, ha vastag a sütemény, pl. őzgerinc formánál.) Ha egy hústűvel megszúrjuk a tésztát és a tűn nem marad semmi, akkor jól megsült a sütink.

A megsült kevert tésztákat lassan hűtsük ki, mert ha gyorsan hűl ki, összeesik. Csak ha teljesen kihűlt, akkor vágjuk fel! Ez a legtöbb süteményre vonatkozik.

Az itt felsorolt recepteket vagy én, vagy általam hitelesnek ítélt személy kipróbálta. (A Nagyi receptjei között akad olyan, ami még az ő édesanyjától származik!) De a kipróbált receptekhez Te is hozzáírhatod a saját tapasztalatodat.

Jó kísérletezést kíván:
Hajagos Béláné