Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Egyházközségünk honlapja

II. János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így az Internet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyûjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következõ korok felé, mint napjainkban az Internet.

A Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa szerint: Az Egyház internet iránti érdeklõdése a tömegkommunikáció eszközei iránt tanúsított érdeklõdésének sajátságos megnyilvánulása... ...nagyban hozzájárulnak az emberi szellem fejlesztéséhez és gazdagításához, valamint Isten országa hirdetéséhez és megszilárdításához... nem csak az emberek egymás közti kommunikációját formálja át, hanem egyenesen az emberek életfelfogását is...

Szeretem az internetet. Egy sor rendkívüli tulajdonossággal rendelkezik. Nagy öröm volt számomra, mikor hírt hallottam arról, hogy már a mi egyházközségünknek is van honlapja. Az elérhetõsége: http://kazincbarcikai-plebania.emecclesia.hu/ Ráadásul egy igen igényes, színvonalas honlap.

Ki is áll a mi honlapunk mögött?
Hajagos Bélánéval, Csillával beszélgetünk a honlapunkról.

  • Honnan jött az ötlet, mi indított arra, hogy hozzákezdj a honlap megalkotásához?

2007 decemberében telefonon beszélgettem Czakóné Bulla Magdival. Felvetettem, hogy milyen jó lenne, ha az egyházközségünknek lenne egy honlapja, amin az aktuális eseményeket nyomon lehetne követni. Magdi tudott arról, hogy létezik már egy honlap, amit elkészülte után senki nem gondozott, minimális információt tartalmazott, és az is már jórészt elavult. Megkérdezte, elvállalnám-e egy új honlap elkészítését és gondozását, mert ha igen, fog ajánlani a plébános úrnak. Nem volt számomra ismeretlen a számítógép használata, hisz nyugdíjba vonulásom elõtt már évekig az volt a munkaeszközöm. Itthon is volt egy 10 éves, öregecske gépünk, amit én is használhattam. Ez bátorított fel arra, hogy bár életemben soha nem foglalkoztam honlapszerkesztéssel, rövid gondolkozás után igent mondjak. Újév után nem sokkal hivatott Balázs atya. Férjemmel mentem el a megbeszélésre, aki mint számítástechnikában jártas matematikus, felajánlotta szakmai segítségét. Balázs atyától megtudtuk, hogy létezik egy tartalomkezelõ rendszert és tárhelyet szolgáltató cég, amely szerzõdésben áll a római katolikus egyházzal, a plébániák ingyenesen vehetik igénybe, és garantáltan nem jelennek meg hirdetések rajta. Még ezen a megbeszélésen elküldte a faxot Balázs atya, amelyben engem bízott meg a honlap szerkesztésével.
Egy hét alatt megjött az engedély, és elkezdhettük a munkát. Legelõször is meg kellett tanulnom az alapvetõ szabályokat, majd elkészítettük a honlap vázát. (1-2 nehéz hét.) Ezután már csak ezt kellett megtölteni az aktuális tartalommal, aminek szintén alaposan utána kellett járni. 2008. februárjában már készen állt és mûködött a honlap, ekkor jött a feladat, hogy megismertessük az internetezõ hívekkel.

  • Hogyan fogadta a honlapot a szûkebb és tágabb környezeted?

Szûkebb családom - beleértve férjemet és informatikus fiamat - mindvégig támogatott és segített ebben. Nélkülük biztos nem boldogultam volna, még ma is sokszor igénylem a szakmai, technikai segítségüket. Nagyobb gond volt, hogy népszerûsítsük a hívek körében, hisz a korosztályom vallásos része nem kimondottan az internetezõk körébe tartozik. Bár elmondhatom, hogy ebben is nagyot változott a világ, egyre többen érdeklõdnek már az idõsebbek közül is a számítógép által nyújtott lehetõségek, és az internet iránt.

  • Kik, hogyan segítenek a szerkesztésben? Hogy gyûjtöd be az információkat?

Elsõ perctõl voltak segítõim a hívek között, akik szívesen írtak kommentárt az eseményekhez, vagy felajánlották az általuk készített fényképeket. Én is megismertem már, kik azok, akikre számítani lehet, és kik azok, akik megígérik ugyan, de hiába várok rájuk. Most nem sorolnám fel név szerint õket, hisz a „cikkek” és fotók alatt mindig feltüntetem azok nevét, akiktõl származik. Egy nevet azonban mégis mondanék. Lányom, Szentpéteriné Hajagos Réka kezdetektõl segített ötleteivel, véleményével, tartalmi, formai kérdésekben õ az elsõ számú kritikusom. Nem sokkal az indulás után már a plébános atya beleegyezésével õ szerkeszt egyes oldalakat. Övé a nyitólapon szereplõ idézet ötlete, és a honlap azon lapjait is õ gondozza, amelyek alatt „sznereka” aláírás található. (2009-ben a Kalendárium, 1010-ben az Ünnepeink, 2011-ben a Színes Magazin, továbbá a Zene, Film, Játék, Humor lapok származnak tõle.) Szeretném megköszönni neki és mindazoknak a támogatást és segítséget, akik részt vettek ebben a munkában.

  • Milyen visszajelzéseket kapsz a honlappal kapcsolatban?

Fontos számomra a visszajelzés, akár pozitív, akár negatív, mert így tudom felmérni, mire van igény. Szerintem elsõdleges fontosságú, hogy honlapunk informatív és naprakész legyen, hiteles, megbízható tartalommal rendelkezzen és szórakoztasson is. A Vendégkönyv oldalán elmondhatja mindenki a véleményét. Ott sok elismerõ szót kaptam, de élõben is sokan megdicsérték, jelezték, hogy rendszeresen figyelemmel kísérik és örülnek annak, hogy van ilyen.
Van a szerkesztõnek egy statisztikai oldala is, ami nem nyilvános, ezen nyomon tudjuk követni a nézettséget. Meg kell mondjam, ez eléggé hullámzó, nem vagyok vele elégedett.
Ezúton is kérek mindenkit, hogy jelezzék, ha bármi nem tetszene, vagy volna hasznos javaslatuk a nézettség növelésére.

  • Örömed, gondjaid?

Röviddel a honlap elindítása után felismertük, hogy a képek számára biztosított tárhely kevés. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a saját internetes tárhelyünkön helyezzük el a fényképek nagy részét. A gépünk kapacitását is bõvítenünk kellett, és már tervezzük a teljes felújítását. De gyakorlatilag a honlap szerkesztése az én felajánlásom a Karitásznak, ezzel próbálok hozzájárulni egyházközségünk tevékenységéhez. Nekem az elsõ pillanattól kezdve örömteli elfoglaltságot jelent. Jó érzés, ha ezzel bárkinek is nyújtani tudtam valami hasznosat.

  • További ötleteid, elképzeléseid?

Ötleteket inkább a hívektõl várok, fõleg a fiataloktól, hisz ez elsõsorban az õ mûfajuk. Egyelõre szívesen folytatom, ameddig bírom, és elégedettek az eredménnyel. Még nem szeretném abbahagyni...

  • Az egyházközségünk valamennyi tagja nevében köszönöm a munkádat. Életedre, munkádra Isten áldását kérem.

Mihaleckuné Etelka

(Megjelent a Harangszó2012. húsvéti számában)