Üdvözöljük Hajagos Béláné Fehérvári Csilla oldalán!

Harangszó cikkek

Tartalomjegyzék


Anna napi köszöntő

Beköszöntött a nyár, a kánikulai napok időszaka. Egy ilyen forró, kánikulai nap estéjén, július 27-én született első kislányom, 1967-ben. Előző nap tartotta névnapját a sógornőm, az újszülött leendő keresztanyja. Ami virágot erre az alkalomra kapott, azt mind behozta, elborítva vele kórházi ágyamat.

Férjemmel úgy döntöttünk, hogy kislányunk második neve a sógornőmről Annamária legyen. Igen ám, de a merev, bürokratikus hivatalban - ahol az apa anyakönyveztetni akarta - közölték, hogy ilyen név nincs a naptárban, vagy Anna lehet, vagy Mária. Férjem rövid gondolkozás után az előbbit választotta. Háborogtam, bosszankodtam, de nem volt mit tenni, ízlelgettem az új nevet: Csilla Anna... És mire a sógornőm keresztvíz alá tartotta a kisbabát, már örültem neki. Így még szebb is, és egy olyan csodálatos védőszentet kapott, mint Szent Anna, Szűz Mária édesanyja.

Szent Anna életéről keveset tudunk, a Szentírás nem emlékezik meg róla. Legendáját az un. Jakab-féle ősevangélium jegyezte fel. Eszerint az Isten nem áldotta meg őt gyermekkel, ezért bánkódott és imádkozott Istenhez magtalansága miatt.

"És íme, az Úr angyala megállt előtte, és így szólt hozzá: Anna, Anna, az Úr meghallgatta könyörgéseidet, fogansz majd és szülni fogsz, és beszélni fognak majd magvadról az egész földkerekségen."

Anna már elég idős volt, amikor leánya, Mária megszületett, így lett ő Jézus nagyanyja és dajkája. A katolikusok nagy tisztelettel övezik Szent Anna személyét, ő lett a védőszentje az asszonyoknak, terhes anyáknak, gazdasszonyoknak, általában a családnak. Ő lett a példaképe az önfeláldozó gondozóknak is.

A héber eredetű Anna név Magyarországon a 16. és 17. században a leggyakoribb volt a leánynevek között. A 18. században a második helyre szorult, majd más nevek kerültek előtérbe. Ma már sokkal kacifántosabb neveket is lehet adni a gyermekeknek. A szülők azonban ismét felfedezték, így egyre divatosabbá válik az Anna név mostanában.

Milyen szép is ez! Úgy simul viselőjére, mint a jól szabott ruha. Tisztaságot sugall. Komoly így: Anna, de sorolhatnám becéző formáit a játékos Pankától a huncutkás Ancin át egészen a mosolygós Annuskáig.

Őket köszöntöm most. Kísérje léptüket mindenkor a mennyből védőszentjük, Szent Anna vigyázó tekintete. Legyen az ég kegyelme velük és minden asszonnyal!

(Megjelent: 2002. augusztus)